Orgels zijn cool!

Door mcdronkz op maandag 3 januari 2011 22:25 - Reacties (24)
Categorie: -, Views: 6.467

Orgels zijn cool. En dan heb ik het niet over persé over draaiorgels, kerkorgels of drankorgels, maar met name over Hammondorgels en afgeleiden daarvan: zogenaamde electrische toonwielorgels. Hoewel een Hammondorgel niets nieuws is (integendeel, ze bestaan al sinds de jaren ‘30!), ben ik al een tijdje helemaal weg van dit – in mijn ogen – geweldige instrument! Hoewel orgels behoorlijk populair zijn, zijn ze niet zo algemeen bekend en geliefd als gitaren en piano’s, vandaar dat ik ze bij deze wat meer onder de aandacht wil brengen.

Maar wat is er dan zo cool aan?
Allereerst het geluid, vooral in combinatie met een Lesliespeaker. Geluid is een lastig te omschrijven fenomeen. Daarom neem ik voor het gemak even aan dat je in staat bent om geluid te kunnen waarnemen, en de YouTube filmpjes kunt bekijken om zelf te bepalen wat er zo karakteristiek is aan het geluid van een Hammondorgel.

Hoewel ik zelf slechts in zeer beperkte mate wat acceptabel klinkende muziek uit een piano of keyboard voort kan brengen, lijkt me de manier van spelen op een Hammondorgel op z’n zachtst gezegd interessant. Twee klavieren, voetpedalen, een volumepedaal, drawbars, een Leslie-schakelaar, je zult je ongetwijfeld tof voelen als je het allemaal beheerst.

Je kunt stellen dat een Hammondorgel een erg flexibel instrument is. Het is geen probleem om een baslijn te met je handen of voeten, en zelfs percussie behoort tot de mogelijkheden. Je zou een muziekstuk uitsluitend met een Hammondorgel kunnen spelen, zonder dat je het idee hebt dat je een ander instrument mist. Het instrument kan bovendien voor veel verschillende genres gebruikt worden, waaronder jazz, rock, soul en gospel.

Laat maar ’s horen dan.
Ik zal een zo breed mogelijk beeld (misschien is ‘geluid’ een beter woord in deze context) proberen te geven aan de hand van een aantal YouTube video’s. Het zijn niet alleen professionele artiesten, maar ook een aantal serieuze amateurs.

Allereerst deze absolute must-hear! Billy Preston, onder andere bekend als de ‘Fifth Beatle’ met de solo van ‘Get back’ en begeleiding van het alom bekende ‘Let it be’. De manier waarop hij hier ‘Summertime’ speelt is echt fenomenaal, net zoals de manier waarop hij J.S. Bach en Ray Charles ‘imiteert’.Rhoda Scott. Erg lekker om naar te luisteren, speelt vooral jazz maar blijft ‘toegankelijk’, niet zoals die jazz waarop mensen echt willekeurige klanken lijken voort te brengen en waar als niet-'kenner' eigenlijk niet naar te luisteren valt:Een klassieker van een Stevie Wonder. Meer dan een Hammondorgel heb je niet nodig, zo bewijst deze bijzonder kundige en klaarblijkelijk toegewijde man:Misschien wel m’n favoriete ‘amateur’, Andreas Hellkvist:

Eén van de beste, of misschien wel de beste Nederlandse bespelers, Leon Kuijpers:

Alan Price, de voormalig toetsenist van ‘The Animals’, o.a. bekend van de solo van ‘The house of the rising sun’:

Rock, begeleid door een Hammondorgel:Jimmy Smith, heeft bijgedragen aan de populariteit van het orgel in de jazz:

Volgende: Tijd voor de ekte cartoonz vetteshitt0g 08-'10 Tijd voor de ekte cartoonz vetteshitt0g

Reacties


Door Tweakers user SilentSimon, maandag 3 januari 2011 22:43

En dan whiter shade of pale vergeten :( :p

Door Tweakers user Beukerz, maandag 3 januari 2011 22:46

je vergeet :http://www.dumpert.nl/mediabase/826831/f59840d7/dumpert_epic_muziek.html

Door Tweakers user Erwin, maandag 3 januari 2011 22:47

Heb dr nog 1 staan op zolder... ¤50,- iemand? ;)

Door Tweakers user mcdronkz, maandag 3 januari 2011 22:48

SilentSimon schreef op maandag 03 januari 2011 @ 22:43:
En dan whiter shade of pale vergeten :( :p
Ja, en o.a. ook Green Onions, samen met tientallen of honderden andere bekende nummers ;). Het lijkt me zinvoller om nummers onder de aandacht te brengen die níet bij iedereen bekend zijn, maar absoluut de moeite van het luisteren waard zijn :).

Door Tweakers user modernization, maandag 3 januari 2011 23:06

Leuk om eens te lezen, mijn buurman heeft een pijpenorgel in zijn boerderij, echt gigantisch ding. Helaas inmiddels overleden, maar de straat staat weleens vol met liefhebbers die er dan even mee mogen spelen. Kost ook nog heel wat om zoiets te onderhouden, niet normaal dat het zo prijzig kan zijn.

Door Tweakers user Nielson, maandag 3 januari 2011 23:35

Ha, ben er op z'n tijd ook wel fan van, leuk herkenbaar geluid. Hoewel ik meer van de 'bekende hits gespeeld op een Hammond orgel' ben ala Klaus Wunderlich en Stef Meeder.

Door Tweakers user mcdronkz, maandag 3 januari 2011 23:38

Nielson schreef op maandag 03 januari 2011 @ 23:35:
Ha, ben er op z'n tijd ook wel fan van, leuk herkenbaar geluid. Hoewel ik meer van de 'bekende hits gespeeld op een Hammond orgel' ben ala Klaus Wunderlich en Stef Meeder.
Leuk! Stef Meeder kende ik nog niet, zal er 's naar luisteren. Denk dat je Booker T. (nee, niet die pornoacteur..) & The M.G.'s ook wel kunt waarderen!

Door Tweakers user link0007, dinsdag 4 januari 2011 00:42

De nederlandse band DeWolff maakt ook gaaf gebruik van een Hammond orgel. Natuurlijk nog wel 1000 bands/artiesten, maar het leuke is dat DeWolff nog redelijk jong zijn, maar toch zo ontzettend volleerd klinken: http://www.youtube.com/watch?v=yCfRP6Kn3w8

[Reactie gewijzigd op dinsdag 4 januari 2011 00:42]


Door Tweakers user Lennart, dinsdag 4 januari 2011 01:07

Coole post. Als voorganger in de kerk hoor ik vaak kerkorgels. En je hoort verschillen in organisten. Ter afwisseling is dan een hammondorgel wel heerlijk relaxt om naar te luisteren

Door Tweakers user ArnieNFW, dinsdag 4 januari 2011 08:25

Zowel mn vrouw als ik hebben in onze jeugd jaaaaaaren lang orgel moeten spelen. Ik ben er helemaal op afgeknapt, zij is overgestapt op piano.
Maar eerlijk is eerlijk: een Hammond is toch net fff anders.

Door Rob, dinsdag 4 januari 2011 09:33

Erg leuke post! _/-\o_
Kijk ook eens naar Cor Steyn, mag je als liefhebber zeker niet missen! (Bespeelde o.a. het speciale "VARA" orgel....)
Kan hier op het werk even geen linkje posten, maar er is op YouTube e.e.a. te vinden...

Door Tweakers user Ad4NL, dinsdag 4 januari 2011 09:35

Geweldig! Nog een Hammond liefhebber!

Kent iemand Andre Bijleveld? Hij is ook een geweldige Hammond organist, genot voor het oor!

Door Tweakers user harmageddon, dinsdag 4 januari 2011 10:07

Ik las de titel en ik dacht... noooo draaiorgels maken takkeherrie!! (heb 4 jaar in de binnenstad van A'foort gewoond en daar stond er elke vrijdag en zaterdag dat ding voor m'n deur een half uur te jengelen :r )
Maar gelukkig gaat het over ander soort orgels die inerdaad wel cool zijn.

Door Tweakers user Saffie_time, dinsdag 4 januari 2011 13:40

Ik denk dat ik in je lijstje The Doors niet mag ontbreken als bands die veel voor dit specifieke geluid hebben betekend...

Door Tweakers user MOS6581, dinsdag 4 januari 2011 14:47

Saffie_time schreef op dinsdag 04 januari 2011 @ 13:40:
Ik denk dat ik in je lijstje The Doors niet mag ontbreken als bands die veel voor dit specifieke geluid hebben betekend...
Die hadden toch meer Farfisa (transistor) orgels? Ook heel cool trouwens!

Door Tweakers user mcdronkz, dinsdag 4 januari 2011 14:53

Deep Purple, Spencer Davis Group en Emerson, Lake & Palmer gebruikten in elk geval wel Hammonds. Supertramp gebruikte volgens mij ook Hammondorgels, maar in elk geval Wurlitzers. Alan Price (The Animals) speelde op een Vox Continental.

Een Lowrey klinkt trouwens ook cool: http://www.youtube.com/wa...mMGfvFKd0&feature=related

[Reactie gewijzigd op dinsdag 4 januari 2011 14:54]


Door Tweakers user MOS6581, dinsdag 4 januari 2011 15:24

Yes! Nog een Hammond liefhebber! Het geluid is.... Tsja, niet te beschrijven, maar het kan zowel heel liefelijk als rauw (John Lord - Deep Purple) klinken. Als je erop let hoor je een Hammond op heel wat platen terug. Natuurlijk lekker door een buizenversterker gooien en een leslie, geweldig.
Ik zou het liefst the real deal hebben, maar tegenwoordig zijn er clonewheels die heel dicht in de buurt komen. Bijvoorbeeld Clavia Nord C2, of natuurlijk "The New B3" van Hammond zelf als je het geld hebt.


Door Tweakers user Richub, dinsdag 4 januari 2011 18:42

Hammond orgels! _/-\o_

A lifelong love for me... :)

Goede post, dit breng de hammond waarschijnlijk weer wat meer nieuwe liefhebbers. En terecht.

Door Tweakers user Snowmiss, dinsdag 4 januari 2011 20:10

Toen ik deze vanmorgen las, moest ik gelijk denken aan Danny Federici (RIP) van The E Street Band en Mambo Kurt, http://www.youtube.com/wa...vBFfM6Itk&feature=related

[Reactie gewijzigd op dinsdag 4 januari 2011 20:12]Door Tweakers user jjust, dinsdag 4 januari 2011 21:17

Gave post. Staan echt een paar lekkere nummers tussen.

Door Tweakers user Strawberry_1985, dinsdag 4 januari 2011 21:58

Lekkere muziek. Kan me herinneren dat de ouders van een vriend ook zo'n soort orgel hebben.

Persoonlijk luister ik (wat betreft orgels) vooral naar de improvisaties van Martin Mans(orgel) en Jan Vayne (vleugel?/piano?). Dat is wel iets beperkter qua geluid dan deze orgels.

Door Tweakers user Stoney3K, zaterdag 8 januari 2011 19:27

Misschien een vreemde eend in de bijt, maar Jean-Michel Jarre heeft zijn bekendste nummers gemaakt op een orgel van Nederlandse bodem: Een Eminent 310 Unique.

De E310 was een elektronisch transistor-orgel, die vooral bekend werd door zijn geluid op het strijkersensemble. De combinatie van een E310 met een Russische ElectroHarmonix Small Stone phaser geeft het karakteristieke geluid van Equinoxe en Oxygène ;)

Ook een bekende, maar strikt genomen geen orgel, is de Mellotron. Onder andere bekend van de Moody Blues "Nights in White Satin", Led Zeppelin's "Stairway To Heaven" en de Beatles.

Reageren is niet meer mogelijk