Vooruit met fotografie

Door mcdronkz op zaterdag 6 maart 2010 22:08 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 3.644

Voor een hoop mensen die al enige tijd bezig zijn met fotografie, geldt dat ze op een gegeven moment blijven steken op een bepaald niveau. Ik heb persoonlijk het gevoel dat dat bij mij ook het geval is. Ik fotografeer nu een jaar of 2 á 3. Het is als hobby begonnen, en het is ook de bedoeling dat het een hobby blijft, ondanks dat ik tegenwoordig met enige regelmaat opdrachten krijg.

Ik merk dat het steeds lastiger wordt om mijn foto's te verbeteren, terwijl ik vind dat er veel inspirerende fotografen en foto's zijn. Ik heb het gevoel dat ik stappen moet zetten, het is me alleen onduidelijk welke stappen dat zouden moet zijn. Op dit moment probeer ik er achter te komen waar ik kansen laat liggen. Heeft het te maken met nabewerking? Kies ik de verkeerde locaties? Beheers ik het licht onvoldoende? Probeer ik te hard? Ik denk dat het een combinatie is van verschillende dingen.

http://farm4.static.flickr.com/3450/3710574789_978c512699.jpg
Wat ik kan.

http://www.motorsportphotographers.com/wp-content/uploads/jeff-ludes-photos-500-375.jpg
Wat ik wil kunnen.

De foto waarop de Porsche 550 is afgebeeld, heeft een uitstraling waar je 'u' tegen zegt. De locatie is uitstekend, de auto is mooi, de belichting is geweldig, alles klopt. Als ik de foto bekijk die ik zelf gemaakt heb, heb ik toch niet echt het idee dat daar veel aan schort. Dat is één van de dingen waar ik tegenaan loop: ik zie dat een ander veel betere foto's maakt, maar ik zie niet hoe ik m'n eigen foto's beter kan maken. Het is moeilijk om je vinger op de dingen te leggen die de ander beter doet.

Ik heb me grofweg beperkt tot één onderwerp: klassieke auto's. Ik vind dat ik daarbij het beste tot m'n recht kom. Het soort fotografie dat je beoefent maakt eigenlijk helemaal niet uit. Als je steeds hetzelfde kunstje opvoert omdat je je daarbij comfortabel voelt, denk ik dat je vast gaat lopen. Je zult manieren verzinnen om jezelf uit te dagen tot het proberen van nieuwe dingen. Vernieuwing is niet altijd een verbetering, maar je zult nooit dommer worden door het proberen van nieuwe dingen. Dare to be different.

Een manier om me te vernieuwen, zou kunnen zijn door mezelf te beperken. Wanneer mensen beperkt worden worden ze vaak creatief, en dat is nu precies wat ik nodig heb. Ik zou met mezelf kunnen afspreken dat ik alleen maar met een bepaald soort lens op pad ga, of dat ik voor de grap m'n statief eens thuis laat. Als ik met 'beperkte' middelen aan de slag ga, voel ik me minder comfortabel, en bestaat de kans dat ik betere foto's ga maken. Misschien is het totale nonsens, maar dat weet ik pas nadat ik het geprobeerd heb.

Ik wil gewoon de beste worden. Ik wil dat m'n foto's een commerciële uitstraling krijgen, de 'post-hobbyisten-look'. Ik wil dat ik over 10 jaar naar m'n foto's kan kijken, en dat ik er dan versteld van kan staan wat ik gepresteerd heb. Dat betekend dat ik hard moet gaan werken aan mezelf, iets dat ik met liefde doe.

Enige vorm van feedback zou ik leuk vinden. Zijn er hier fotografen die tegen hetzelfde aanlopen? Maak ik me 'druk' om dingen die niet belangrijk zijn? Ik ben wel benieuwd eigenlijk.

Ergens heb ik het gevoel dat ik deze post helemaal niet moet plaatsen, omdat 'ie (naar mijn mening) niet interessant of belangrijk is. Ik ben toch wel benieuwd wat een ander ervan vind, daarom heb ik gewoon even schijt aan wat ik denk.

Volgende: Tijd voor de ekte cartoonz jeweett0g 08-'10 Tijd voor de ekte cartoonz jeweett0g

Reacties


Door Tweakers user Neverwinterx, zaterdag 6 maart 2010 22:54

Het lijkt me dat het sowieso al belachelijk moeilijk is om aan zo'n auto te geraken en op zo'n locatie te geraken.

Door Tweakers user veldmuis, zaterdag 6 maart 2010 22:55

Dit was goed bedoeld. Jammer van de reactie, die nu in ieder geval meer woorden heeft dan deze reactie.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 6 maart 2010 23:11]


Door Tweakers user mcdronkz, zaterdag 6 maart 2010 23:03

@ Neverwinterx: 't Gaat niet zozeer om de auto denk ik. Het gaat me gewoon om de uitstraling van de foto. De locatie speelt daar inderdaad een rol in, maar dat is één van de talloze dingen die daarin meespelen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 6 maart 2010 23:14]


Door Tweakers user daanieo, zaterdag 6 maart 2010 23:05

Op jouw foto is het te druk. Een simpel autootje als een Kever in zo'n omgeving klopt niet, een opvallende auto in een omgeving als het Salt Lake trekt ontzettend de aandacht. Ik denk dat dat hét verschil is.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 6 maart 2010 23:06]


Door Tweakers user mcdronkz, zaterdag 6 maart 2010 23:07

@ daanieo: Als ik het goed begrijp vind je dus dat ik er naar moet streven om simpelere en rustigere foto's te maken? Ik denk dat je een goed punt hebt.

Door Tweakers user daanieo, zaterdag 6 maart 2010 23:40

Je begrijpt me. Een rustige omgeving, met een opvallende auto zoals die Porsche. :)
Ik hoop dat je snel wat resultaat zou kunnen laten zien!

[Reactie gewijzigd op zaterdag 6 maart 2010 23:40]


Door Tweakers user Afvalzak, zaterdag 6 maart 2010 23:41

@mcdronkz ik denk dat je moet kijken naar wat er bij het 'model' past (in dit geval klassieke auto's)
Als je een te drukke omgeving pakt kan het zijn dat je aandacht wordt weggetroken van de auto, en meer naar de drukte erom heen gaat.
Bij zo'n omgeving als de Porsche is er maar 1 ding, en juist doordat hij niet overeen komt met de lijnen van de foto (schuin op de bandensporen) worden je ogen er naar toe getrokken, de auto is het aandachtspunt en dat moet ook zo blijven, maar doordat de auto met zijn voorkant richting de horizon staat, en eigenlijk naar het 'oneindige' wijst, wordt het duidelijk dat de omgeving heel erg van belang is, het vertelt als het ware het verhaal van de auto, het verleden, (de bandensporen) en de toekomst(gericht naar de horizon).


Ben echt geen fotograaf, en vind beide foto's mooi, maar dit is denk ik waarom de ene foto mooier is dan de ander.

P.s. heb je een High-res versie van beide? Vind ze stiekem wel mooi... :X

[Reactie gewijzigd op zaterdag 6 maart 2010 23:46]


Door Tweakers user stereohead, zondag 7 maart 2010 08:26

* stereohead vind de bovenste mooier!

Door Tweakers user datadevil, zondag 7 maart 2010 09:33

ik vind hem ook gewoon mooi die kever foto

Door Tim, zondag 7 maart 2010 09:41

Ik vind dat er helemaal niets mis is met de foto die door jou is gemaakt. Hij ziet er prima uit!

Wel kun je inderdaad proberen bovenstaande suggestie op te volgen; probeer eens een rustigere achtergrond, zodat hij toch een andere sfeer krijgt. En ten tweede, ook de locatie maakt gigantisch uit. Maar dan kom je al snel uit op verre reizen - en valt dat wel binnen je budget?

Je kunt goede fotografen met een zeer hoog budget wel proberen met wat stuivers naar de troon te stoten, maar met geld heb je gewoon meer mogelijkheden die je anders niet zou hebben. Leg je erbij neer. Probeer niet de beste te zijn, probeer de beste in je huidige context te zijn, dus met de middelen die je tot je beschikking hebt. Hoe vaak mensen ook roepen dat wie er achter de camera staat belangrijker is dan de camera zelf, met een gare cameraphone ga je ook iemand met een EOS-5D nooit verslaan op overall-kwaliteit.

Of misschien liggen je eisen te hoog. Ikzelf ben nauwelijks een amateurfotograaf. Ik heb een PowerShot Pro1 die een geweldige beeldkwaliteit heeft en genoeg vrijheid biedt. Maar door hoe ik over mezelf en mijn camera denk, maak ík wel eens foto's die mij positief verrassen. Of als ik weer eens loop te kwijlen op een DSLR, hoef ik alleen maar wat in mijn foto-archief te rommelen om me te realiseren wat een geldverspilling het zou zijn voor mij; mijn huidige gear is goed genoeg. Mijn punt: plaats je verwachtingen realistisch, misschien overtref je ze dan ooit nog eens.

Veel succes gewenst!

Door Tweakers user WhiskyPhreak, zondag 7 maart 2010 11:13

Ik denk dat in de foto 'die je wilt' de locatie ook erg meespeelt; jouw kevertje had daar ook niet misstaan. (misschien ietwat misplaatst omdat je zoutvlaktes eerder met snelheidsmonsters in verband brengt, en een kever niet direct als racewagen gezien wordt).

Maar meteen aan het begin van je post wordt al duidelijk 'ik kan best heel behoorlijke plaatjes schieten, maar ik wil graag net zo goed worden als <willekeurige naam>. Je denkt dus nog veel te kunnen leren, bijv van de fotograaf die de posche-foto heeft gemaakt. Je zou dus van anderen kunnen leren. Ik zag dat je zelf het autofotografie topic hebt geopend, daar zitten genoeg gelijkgestemde waar je vast nog wel het een en ander van kunt leren -en zij vast van jou-. Misschien dus een idee om eens een meet te organiseren, of te vragen of je eens met een van hen mee kunt lopen?

Ikzelf heb niet zoveel met auto's maar, maar veel platen van bijv. martijgizmo kan ik toch best waarderen. Ik kan me zo voorstellen dat van hem best wat te leren valt ookal gebruikt hij vaak recente modellen, zijn trucjes zijn waarschijnlijk net zo goed nuttig bij oudere wagens.

Daarnaast kun je qua nabewerken waarschijnlijk ook wel het een en ander leren door wat online tutorials te doen, Ze hoeven dan vaak niet eens over jouw tak van fotografie te gaan, als je je maar puur de technieken eigen maakt zie je vanzelf wel dingen die ook voor jou bruikbaar zijn. Dat heb ik tenminste zo wel af en toe gedaan.

[Reactie gewijzigd op zondag 7 maart 2010 11:36]


Door Tweakers user mcdronkz, zondag 7 maart 2010 14:29

Er worden een hoop goede punten aangedragen, bedankt daarvoor. Misschien zijn de foto's inderdaad niet te vergelijken, omdat er een andere locatie en auto gebruikt wordt.

Ik denk dat ik de techniek 'op locatie' redelijk beheers. Ik moet gaan werken aan de uitstraling van m'n foto's, een eigen stijl. Het kiezen van vernieuwende perspectieven, het kiezen van rustige locaties die de auto complementeren. Ik moet, nog meer dan nu, een beeld voor ogen krijgen waar ik naartoe kan werken. De nabewerking speelt daar ook een grote rol in. De tip van WhiskeyPhreak lijkt me daarom ook een goede.

Ik heb inderdaad geen onbeperkt budget, maar dat ervaar ik niet als een beperking om te groeien (tot op zekere hoogte).

De fullsize foto kun je hier vinden.

[Reactie gewijzigd op zondag 7 maart 2010 14:30]


Door Tweakers user rodie83, donderdag 18 maart 2010 15:03

het kiezen van rustige locaties die de auto complementeren.
Ik denk dat je daar de mist ingaat. Ik denk dat je voor elke foto eerst een inschatting moet maken welke auto het beste bij welke omgeving past. Oftewel: denk buiten de kaders die je jezelf hebt opgelegd. Dus niet: ik moet per definitie rustige omgevingen hebben.

Verder denk ik ook dat je niet moet verwachten dat je direct resultaat zal boeken als je het "anders' gaat doen. Er zullen misschien verschrikkelijke misbaksels tussen zitten. Maar als je verder wil leer van van die misbaksels, en wordt je uiteidnelijk steeds sterker in het snel kunnen bepalen welke auto i.c.m. welke omgeving een spectaculaire of juist rustige of juist mystieke of juist..... oplevert ;)

Door Tweakers user Clementine, zaterdag 28 augustus 2010 00:18

Less is more is volgens mij t enige waar t aan schort. De techniek etc. is goed.

Door Tweakers user mcdronkz, zaterdag 28 augustus 2010 00:20

Catz schreef op zaterdag 28 augustus 2010 @ 00:18:
Less is more is volgens mij t enige waar t aan schort. De techniek etc. is goed.
Dit is één van m'n laaste foto's, daar heb ik dat principe wel een beetje toegepast volgens mij ;)

http://www.flickr.com/pho...3/sizes/l/in/photostream/

Door dr knauf, donderdag 13 januari 2011 22:50

hallo mcdronkz


zomaar effe comentaar van een andere amateur die hetzelfde probleem heeft gehad als jij !


de 2 pics waarje het topic meer startte,


de jouwe is wat mij betreft de auto wel goed vast gelegd (interieuer is mooi zichtbaar gemaakt)


die 2 de wat jij zou willen kunnen , is wat mij betreft maby wel een eyecatcher, maar technisch gezien qua schaduw niet zo fraai (deheflt van de schaduw staat er niet op)
lastig schieten zo tegen de zon in deze manier van schieten is enkelt realiseerbaar dmv 1 witfilter of bracketing schieten.

vd rest moetje proberen 1 eigen stijl van schieten te creeren, probeer een aantal stijlen van mensen die je mooi vind schieten op bv FLIKR te combineren/mixen/verbeteren tot een EIgen stijl die je bevalt.

die laatste pic vd kever in de sunset is dik, enkelt ik zou hem met een lagere F geschooten hebben dat de achtergrond blurry is dan springt die kever er nog VETTER uit 8-)

hier paar pics van mijzelf

http://www.flickr.com/photos/porschepictures/page2/


ik schiet ook enkelt automotive voornamelijk m,n lievelings merk posrches ;)


grtjs en succes

Reageren is niet meer mogelijk